För lite förvaring är ett allmänt problem i de flesta hem. Men, det finns nog inget rum i hemmet där det finns så stort behov av förvaringsutrymme som i hallen. Och tyvärr, är det sällan denna förvaring finns på plats. Vill du ha mer förvaring i hallen får du förmodligen fixa saken själv. Den som har byggt sitt hus själv har kanske varit förutseende nog att sätta in några skåp och garderober i hallen, men i de flesta fall finns i stort sett bara en vanlig hatthylla. Och en hatthylla är förstås en bra början, men den sväljer sällan alla kläder, väskor och annat som hamnar i hallen.

För att få smart förvaring måste du hitta rätt förvaringslösning för just din hall, och för dina behov. Är hallen trång är det bra att mäta ytan noga och använda den kvadratsmart. Är det så trångt att du har svårt att hitta färdiga lösningar kan det kanske vara klokt att låta en finsnickare sätta ihop en platsbyggd förvaringsmöbel som tillfredsställer dina behov. Men, det är sällan omöjligt att möblera även om ytan är liten. När det gäller små och trånga hallar, och andra utrymmen, gäller det helt enkelt att tänka lite annorlunda. Lite smartare planering, och användning av nätta möbler som gärna får vara flexibla och kanske multifunktionella.

Det är bra att ha både öppen och dold förvaring i en hall. En hatthylla är en smart hallmöbel och det finns snygga modeller om du tycker att standardhyllan är tråkig. Snygga krokar och knoppar kan också hjälpa dig att få upp prylarna på väggen om inte hatthyllan räcker till.

Vi drömmer väl alla om en hall som är snygg, känns rymlig men ändå är praktisk, eller hur. Men är det ens möjligt att få en hall som motsvarar alla dessa önskemål samtidigt? Det är klart att man inte kan göra en stor hall av en smal korridor, men man kan alltid få hallen att kännas rymligare genom att få bort kläder och prylar som ligger och tar plats. Och när det kommer till det här med förvaring i hallen ser utmaningen förstås olika ut beroende på hur många kvadratmeter du har till ditt förfogande, och hur dessa kvadratmetrar är planerade. En hall kan vara svår att möblera och planera för att den är liten och trång, men också för att den har en besvärlig planlösning som gör att det känns hopplöst att hitta en vettig lösning på möblering och förvaring. Men, det är inte bara den som har en liten hall som har en utmanande uppgift när det gäller att inreda den smart. Har du en trång hall är förmodligen problemet att få plats med alla dina prylar. Men, om hallen är stor och rymlig är risken istället att du sprider sakerna omkring dig, så att de ändå är svåra att hitta när du behöver dem.

För att få smart förvaring i din hall måste du utgå från ditt perspektiv. Du måste helt enkelt fundera på vad just du har för behov i din hall. Den lösning som är perfekt för en barnfamilj passar kanske inte dig alls, och vice versa.

Det första du ska göra är alltså att utgå från dig själv (och din familj). Fundera på vilka förvaringsbehov du har och vilka saker du absolut vill förvara i hallen. Om du börjar med att ta bort det som inte är nödvändigt här har du en bra början att utgå från.

Finns det barn i familjen så se till att anpassa höjden på förvaringen. Sätt upp krokar och hängare i lagom höjd och placera ut korgar så att barnen når dem. Då kan barnen själva hänga upp sina kläder och du riskerar inte att jackor och overaller hamnar på golvet bara för att man inte når upp att hänga dem.

Korgar är för övrigt en mycket smart förvaringslösning i hallen. Här finns massor av små plagg och prylar, som vantar, halsdukar, mössor och annat. Ofta ligger de i högar på hatthyllan och det är svårt att hitta sin egen, samtidigt som det finns risk att de trillar ner och istället blir liggande på golvet. Om du skaffar korgar och ställer dem på hyllan får du ordning på grejerna samtidigt som det ser rent och städat ut. Märk gärna korgarna med etiketter, eller bilder, så att du ser vad som finns i var och en.

Om det är ont om golvyta är det alltid smart att utnyttja väggarna. Har du många par skor, till exempel, så köper du en skohylla som bygger uppåt istället för i sidled. Då kan du bygga på hyllan hela vägen upp längs väggen och du får plats med massor av skor utan att det tar nästan någon golvyta alls.  Häng också upp korgar och krokar på väggen för mesta möjliga förvaring på minsta tänkbara golvyta.

Har du också upptäckt att hängare och krokar snabbt blir fyllda när du får gäster. Kanske får några av gästerna lägga sina jackor på en stol, eller i ett annat rum. Det problemet kan du lösa genom att sätta upp några snygga krokar på en annan vägg. Krokar som kanske bara används vid speciella tillfällen, men som om du väljer dem med omsorg också kan bli en läcker inredningsdetalj. Det finns massor av krokar som fungerar alldeles utmärkt som prydnad och dekoration när de inte används. Här är det bara din fantasi som sätter gränsen för vilken effekt du skapar med några extra krokar.

Det är viktigt att du inte glömmer småförvaringen. Ställ en korg, en låda, ett fat eller liknande på byrån eller avlastningsbordet i hallen. Här kan du samla allt det där som plockas ur fickor och väskor när man kommer hem. Nycklar, mynt och annat smått och gott som har en tendens att försvinna när de behövs som mest. Med ett speciellt ställe att samla dem vet du alltid var de finns, och du slipper springa runt och leta.

Det sista tipset för att ha smart förvaring är att alltid säsongsrensa, så du slipper förvara kläder du ändå inte använder.