Det finns nog inte många barn som inte önskar sig en lekstuga. Och många föräldrar uppfyller barnens önskan. För en lekstuga i trädgården innebär att man vet var barnen är, och att de har en säker och trygg lekplats att vara på. Dessutom kan en lekstuga bli ett dekorativt tillskott i trädgården om man väljer rätt modell.

De flesta som skaffar en lekstuga köper en färdig stuga som levereras som byggsats. Stugorna är inte särskilt svåra att montera och detta är ett relativt billigt sätt att köpa lekstuga. Det finns en uppsjö av billiga lekstugor i alla tänkbara modeller och storlekar. Många ser nog den klassiska lekstugan, med en veranda och snickarglädje, framför sig, men det finns massor av olika lekstugor att välja på.

När man ska välja får man naturligtvis utgå från barnens önskan och från hur de vill kunna använda lekstugan. Men, även om lekstugan kommer att vara en populär lekplats under många år kommer det en dag då barnen är för stora för att leka där. Och då kanske du vill kunna behålla stugan och använda den till något annat.  Med rätt lekstuga finns det många olika användningsområden, men hur du ska kunna använda stugan beror förstås på vilken typ av lekstuga du har.

En liten lekstuga, av de mindre modellerna, har kanske inte så många användningsområden, så har du en sån är det bästa kanske att låta den flytta vidare till en familj som har små barn. Men, det finns ju, som sagt, lekstugor i många storlekar och om du väljer en större modell har du många valmöjligheter när det gäller fortsatt användning.

Det vanligaste är att man använder lekstugan som redskapsbod när barnen har blivit för stora för att leka i den. Alla som har trädgård har en massa redskap som måste förvaras någonstans. Spadar, krattor, häcksaxar och olika redskap som behövs när man rensar och donar i trädgården. Har man ingenstans att förvara de här prylarna är det lätt gjort att det uppstår irritationsmoment när man inte hittar det man behöver. Det spelar ingen roll om det är inomhus eller utomhus. Bra förvaring är A och O för att man ska kunna hålla ordning på sina prylar, och för att man ska kunna ha en städat och trivsam miljö. Så det är faktiskt ingen dum idé att ta med detta i beräkningarna redan när du väljer lekstuga till de små barnen.

Idag finns lekstugor med förråd, men ännu bättre är förstås att välja en lekstuga i en stor modell redan från början. Tänk då inte bara på ytan utan också på höjden. Många lekstugor är ju enbart anpassade till barn och det kan vara svårt för vuxna att ens ta sig in i stugan. Ibland går det att beställa dessa stugor med en högre höjd, så att du, som vuxen, kan stå raklång inne i stugan. Men, du måste ju inte nödvändigtvis hålla dig till enbart lekstugeutbudet när du väljer hus. En friggebod, som ju är byggd för vuxna, kan mycket väl vara en lekstuga under de år barnen vill ha en sån. Och då har du alla möjligheter när barnen växer upp. En lekstuga med full takhöjd kan användas till så mycket. Den kan vara förråd eller redskapsbod, men den blir också en perfekt gäststuga när du får gäster som vill sova över.

Men, även en lekstuga av en större modell kan fungera bra som gäststuga. Det gäller helt enkelt att stugan har en takhöjd som tillåter vuxna att vistas i stugan utan att behöva böja på ryggen.

En liten stuga på tomten kan ha många användningsområden, och det är egentligen bara fantasin som sätter gränser. En trädgårdsstuga, eller ett lusthus, där man kan sitta och dricka eftermiddagskaffet även om det regnar, är ett välkommet inslag i många trädgårdar. Har du turen att ha en lekstuga med bred dörr, eller kanske till och med dubbla dörrar får du ett stort ljusinsläpp som gör stugan perfekt som lusthus. En större lekstuga kan också bli en bra ateljé, eller pysselbod, för den som har en skapande hobby. Eller varför inte en snickarbod till far i huset?

Det finns, med andra ord, massor av olika användningsområden för en urvuxen lekstuga. Men, hur du kan använda din beror både på vilken typ av lekstuga du har och hur dina behov ser ut.

Har du inte redan en lekstuga på tomten är det ett bra tips att tänka lite framåt redan när du väljer lekstuga till barnen. Fundera på om du redan nu har behov av förvaring, eller på annat sätt kan utnyttja lekstugan, och välj modell utifrån dessa behov.  Vill du kunna använda den till annat än bara lekstuga kan det vara bra att välja en så stor stuga som möjligt.

Vare sig du köper en lekstuga, modell mindre, eller en friggebod, kan du köpa dem färdiga i form av byggsats. Du får hem ett någorlunda platt paket, vilket gör att det är lätt att frakta stugan från bygghandeln. Allra enklast är det förstås att beställa på nätet och få den levererad hem. De flesta av stugorna, stora som små, kommer i form av block eller brädor. Det kan vara lite trixigt att montera ihop dem, men du behöver inte vara fullfjädrad snickare för att sätta upp stugan. Beroende på modell och storlek klarar du monteringen på en, eller ett par, dagar. Har du valt en enklare modell återstår sedan målningsarbete för att få stugan klar, men det finns också många lekstugor och friggebodar som kommer målade och klara.

Både lekstugor och friggebodar, i byggsats, kan du köpa på större byggvaruhus och byggmarknader. Men, vill du kunna välja ur ett riktigt stort utbud gör du det bäst här på nätet. Här hittar du det största utbudet, och ofta också de bästa priserna. Dessutom kan du i lugn och ro jämföra stugor för att hitta den som bäst motsvarar dina krav och önskemål. Och då har du givetvis eventuella framtida användningsområden i tankarna när du gör ditt val.